Daniel en Claire lezen de krant
NRC Handelsblad – Donderdag 2 augustus & Vrijdag 3 augustus 2012
Op de voorpagina een foto van Syrische vluchtelingen. Een tekst geeft uitleg over welke buurlanden tentenkampen hebben geopend: Jordanië, Libanon, Turkije. Direct daaronder een kleurrijke advertentie van NRC-reizen: “Unieke bootreis Athene, Istanbul & de Zwarte Zee.” Ik sla de pagina snel om.
“What’s that about Lisbon?” Daniel leest geen Nederlands, wel krantenkoppen.
“It’s about how the Portuguese perceive the Olympics during the crisis, according to a Dutch correspondent.”
“Never mind.”
“What’s a ‘hoer’?”
“Sorry, this article actually seems interesting – I have to read it, so I can’t do any ironic simultaneous translations for you. It’s something about Brussels and the harassment of women.”
Het stukje over het broodje-kip-protest vertaal ik integraal: tegenstanders van het homohuwelijk in de VS steunen de Christelijke directeur van Chick-fil-A door in rijen voor de deur te staan en zijn broodjes te consumeren. Homoactivisten roepen op om naar de filialen te komen om daar te gaan zoenen. “What a great marketing technique,” zegt Daniel.
Een foto van een Nederlandse onderzeeër met een piratenhoofd erop. Een foto van een protestkamp van Somaliërs. Op de wetenschapspagina staat iets over de luiaard en zijn evenwichtsorgaan. Dan de cultuurpagina’s. Bij een artikel over een toneelgroep die zijn subsidie verliest, is een foto geplaatst van een man in een te groot mouwloos hemd, die in zijn oog staat te wrijven met een lampenkap op zijn hoofd. “Is this newspaper trying to say it’s a good thing – to cut off the arts?” vraagt mijn man geschokt.
“Meer dan de helft van Amerika is uitgeroepen tot rampgebied…” lees ik in het Engels voor.
Daniel: “What’s new?”
Wanneer ik de voorpagina van het Cultureel Supplement zie met de raadselachtige kop “Batavierenrock, Nederlandse folkmetal van Heidevolk” blader ik razendsnel terug naar pagina 2 en laat ik mijn man de top tien beste films aller tijden raden – als ik de naam van de regisseur noem en het jaartal waarin de film verscheen, raadt hij er zeven goed.
Mijn tante ontvangt slechts twee kranten per week – daar ben ik blij om.